Frågor och svar om PFAS
PFAS är en grupp av flera tusen ämnen som används i en lång rad vanliga produkter, som tyg, kosmetika, målarfärg och pappersförpackningar. Allt mer forskning kopplar olika PFAS-ämnen till hälsoproblem, som cancer och hormonstörningar, men bara ett fåtal har förbjudits.
Det kostar bara en krona att tillsätta ett gram PFAS i en produkt och sälja den. Men det kostar många tusentals kronor att rena bort samma gram så att det inte hamnar i vår miljö, vår mat och vårt dricksvatten. Den som tjänar pengar på att använda PFAS måste ta notan! Det kräver nya lagstiftning som ställer krav på tillverkare.
Det enda sättet att komma åt spridningen av PFAS på allvar är att stoppa tillförseln genom att förbjuda all användning som inte är absolut nödvändig. Vi ställer oss helt och hållet bakom Kemikalieinspektionens förslag, som skulle göra så gott som all användning av PFAS olaglig i EU inom några år.
I dag finns PFAS överallt i samhället. Vi arbetar på flera sätt för att få bort PFAS ur kretsloppen och förhindra att det sprids från våra anläggningar.
- Vi har samordningsfunktioner som arbetar med kunskap, åtgärder och arbetssätt för att hantera PFAS på ett samlat sätt och löpande utvärdera effekten.
- Vi tar på eget initiativ prover på avfall som kommer in, och verkar för skärpta krav på provtagning och standardiserade mätmetoder.
- Vi avskiljer PFAS och stabiliserar det för att kunna förvara det på ett säkert sätt.
- Vi arbetar aktivt för att undvika att vatten kommer i kontakt med PFAS-förorenat avfall. Vatten som varit i kontakt med PFAS-förorenat avfall renas.
- Vi arbetar aktivt med våra kunder för att få information om risken att deras av fall innehåller PFAS.
- Alla avfallsanläggningar som har riktiga tillstånd måste sätta av pengar för att efterbehandla området även i framtiden, när anläggningen har stängts. När PFAS-förorenat avfall läggs någon annanstans finns inga sådana krav.
Vi tar på eget initiativ prover på avfall som kommer in, och verkar för skärpta krav på provtagning och standardiserade mätmetoder. Vi arbetar också aktivt med våra kunder för att få information om risken att deras avfall innehåller PFAS.
Vi förstår att hanteringen av PFAS kan väcka oro hos dem som bor nära våra anläggningar. Problemet är att PFAS redan sprids okontrollerat i samhället. Genom att PFAS-förorenat material samlas på några få ställen och hanteras på säkrast möjliga sätt kan vi ta bort så mycket som möjligt ur kretsloppen.
Ju mer PFAS-förorenat avfall som hamnar på moderna anläggningar med den bästa tillgängliga tekniken, desto mindre PFAS blir kvar ute i miljön.