Framtidsdagen 18 oktober

På årets Framtidsdag presenterades nya forskningsprojekt och goda exempel från näringslivet på temat "Avgiftning – nyckeln till cirkulära materialflöden".

Trots decennier av ansträngningar minskar EU sitt materialavtryck inte tillräckligt snabbt. Genom att fokusera på avgiftning och hållbara strategier kan vi säkerställa trygga materialflöden och undvika att överföra miljöskulder till kommande generationer – en prioritet som både FN och EU har betonat.

Men vilka åtgärder behövs för att göra våra materialflöden giftfria, och vilka politiska insatser krävs för att uppnå detta?  

Utöver talarnas presentationer innehöll dagen även en prisutdelning för Ragn-Sells studenttävling "Stop being so toxic!" Efter lunchen erbjöds deltagarna en guidad tur på Ragn-Sells behandlingsanläggning i Högbytorp.

Hela seminariet filmades och kan ses i sin helhet, och som separata presentationer.

Samtliga presentationer är på engelska. Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans inleder varje video med en kort introduktion.

Matthew MacLeod, professor Stockholms universitet - Planetära gränser för kemisk förorening och Novel Entities

Matthew ska prata om sitt arbete med att definiera den planetära gränsen för kemisk förorening och för nya ämnen (Novel Entities), samt varför dessa är unika på grund av vår okunskap om nya ämnen. Han kommer även att diskutera hur den planetära gränsen för kemikalier påverkar en cirkulär ekonomi. Matthew är professor i miljökemi vid Stockholms universitet och har tidigare forskat vid ETH Zürich och Lawrence Berkeley National Laboratory, med fokus på kemikaliers miljömässiga öde och hållbar användning. 

Hanna Holmquist, ChemSec - PFAS hör inte hemma i cirkulära materialflöden

Hanna Holmquist är ekotoxikolog och miljösystemanalytiker. Hanna har i mer än 15 år arbetat med frågor rörande miljögifter, med fokus på spridning i miljön och toxiska effekter. På ChemSec arbetar Hanna som toxikolog med fokus på utfasningslistan Substitute It Now (SIN-list) och PFAS-relaterade frågor. På Framtidsdagarna kommer Hanna prata om PFAS, "evighetskemikalierna", som på grund av sin svårnedbrytbarhet skapar problem i samhället och i miljön. Fokus kommer ligga på möjligheter att komma till rätta med PFAS-problemet i en cirkulär ekonomi.

Mattias Lindahl, professor Linköpings universitet - Cirkularitet och avgiftning för framtidens resurser

Mattias ska prata om hur vi kan framtidssäkra resurser genom cirkularitet och avgiftning, och vikten av att skapa rena, återvinningsbara material genom innovativ design och nya affärsmodeller. Han är professor vid Linköpings universitet och gästprofessor vid Luleå tekniska universitet, med fokus på EcoDesign och cirkulär ekonomi. Mattias har lett stora forskningsprojekt som Mistra REES-programmet och bidragit till utvecklingen av internationella standarder för cirkulär ekonomi. Han har dessutom varit rådgivare till svenska regeringen och näringslivet kring hållbar resurseffektivitet.

Sara Stiernström, EasyMining - Cirkulära lösningar för fosfor och kväve

Sara ska prata om två cirkulära lösningar för att återvinna näringsämnen från avfall: Ash2Phos, som återvinner fosfor från avloppsslam, och Aqua2N, som återvinner kväve från avloppsvatten. Teknologierna minskar EU:s beroende av importerad fosfor och minskar klimatpåverkan från traditionell kvävegödselproduktion. Sara har en doktorsexamen i tillämpad miljövetenskap och är produktchef på EasyMining. Hon har arbetat inom Ragn-Sells-koncernen i 10 år, varav 5 på EasyMining.

Richard Andermyr, Michelin - En hållbar däckindustri

Richard Andermyr har över 18 års erfarenhet inom Michelin, där han har arbetat i en rad olika roller, från marknadschef och försäljningschef i Norden till sin nuvarande position som hållbarhetschef och Public Affairs-ansvarig. Under sin tid på Michelin har han lett hållbarhetsinitiativ, drivit marknadsföringsstrategier och stärkt företagets närvaro i Europa. Richard kommer att prata om hur Michelin arbetar med livscykelanalys för däck och var den största miljöpåverkan finns. Han kommer även att diskutera hur däckindustrin kan anpassa sig för att bli mer hållbar i framtiden, samt vad detta innebär för dig som däckanvändare.

Johan Seijmer, Chromafora - Om SELPAXT™ och vattenrening

Johan Seijmer, vd på Chromafora, ska presentera företagets innovativa angreppssätt på vattenrening, med fokus på deras patenterade teknologi SELPAXT™, som tar bort PFAS från vatten. Han berättar också om företagets strävan att omvandla avloppsvatten till förnybara resurser och hjälpa industrier, både i Sverige och Europa, att minska sin miljöpåverkan att avlägsna skadliga ämnen som tungmetaller och PFAS från vatten, samtidigt som värdefulla resurser som guld återvinns från avfallsströmmar.