Brand på Ragn-Sells i Gävle
Vad har hänt?
– onsdag 19 mars
En brand startade på Ragn-Sells anläggning i Gävle onsdagen den 19 mars vid lunchtid och upptäcktes av vår personal på plats. Brandkåren larmades omgående och räddningsledaren på plats beslutade att låta det brinna. Inga personer har kommit till skada, det är enbart material som brinner. Ett VMA har även gått ut, men avblåstes vid halv sex-tiden på onsdagen.
Branden startade i en avfallshög med blandat avfall bestående av trä, plast och papper motsvarande cirka 800 ton avfall.
Räddningstjänsten har lett arbetet med hjälp av vår personal på anläggningen, men lämnade vid 22.00 på onsdagen över till Ragn-Sells. Vi fortsätter att övervaka brandplatsen och kommer ha personal på plats dygnet runt de kommande dagarna.
Vad är situationen nu?
– måndag 31 mars 08:00
Branden på vår anläggning i Gävle som startade den 19 mars har omfattat två avfallshögar med blandat avfall (trä, plast och papper). Den ena högen har under helgen brunnit ut och är nu släckt. I den andra högen finns fortfarande en liten glödbädd kvar som ryker något.... Vi håller fortsatt bevakning och arbetar vidare med släckningsarbetet. Planeringen för det efterföljande uppstädningsarbetet på anläggningen har också påbörjats.
För övrigt rullar verksamheten på anläggningen på och vi tar emot bilar med material för omlastning och vidare transport till andra Ragn-Sells anläggningar. Vi kommer fortsätta köra på en produktionskapacitet på ungefär 70% tills branden helt slocknat och det efterföljande uppstädningsarbetet är avslutat.
– onsdag 26 mars 09:00
Materialet brinner fortfarande, men nu som glödbädd. Vi fortsätter övervaka brandplatsen och har under veckan påbörjat släckningsarbete för att kunna avsluta branden.
Vi har börjat ta in bilar med material för omlastning och transport vidare till Borlänge enligt avstämning och överenskommelse med räddningsledaren. Vi hoppas att mot slutet av veckan vara tillbaka i 70–80 procent av normal produktion.
Frågor och Svar
Fråga: Hur hälsovådlig är röken och nedfallet?
Svar: All brandrök är skadlig att andas in i större mängder. Det är därför räddningstjänsten ofta uppmanar boende att hålla sig inne vid bränder och stänga dörrar, fönster och ventilation tills röken har blivit mindre intensiv. Efterhand sprids röken över stora områden, späds ut och blir snabbt allt mer ofarlig.
Det avfall som brann på anläggningen i Gävle bestod av trä, plast och papper.
Fråga: Varför låter ni avfallet brinna ut?
Svar: Beslutet att låta elden brinna tills den slocknar självmant togs på inrådan av räddningsledningen. En aggressiv släckningsstrategi med stora mängder vatten medför även en stor miljöpåverkan och försvårar arbetet med att på ett säkert sätt hantera resterna efter branden. Räddningstjänstens sammanvägda bedömning var att det skonsammaste metoden är att låta det brinna ut.
Det är bra att veta att moderna avfallsanläggningar måste ha särskilt tillstånd enligt lag, vilket innebär hårda krav på en rad områden. Brandskydd och kunskap om att förebygga och hantera bränder är ett; hur man bygger anläggningen och organiserar verksamheten för att skydda människor och miljö är ett annat. Vi står under regelbunden tillsyn och arbetar nära myndigheterna för att de ska veta att vi hela tiden lever upp till kraven.
Fråga: Ett VMA utfärdades i onsdags vid lunchtid, men drogs tillbaka senare samma kväll trots att branden fortfarande pågår. Varför då?
Svar: Det är Räddningstjänsten som beslutar när ett VMA (Varningsmeddelande till allmänheten) ska gå ut respektive avblåsas.
Fråga: Vart ska man vända sig om man har blivit drabbad som närboende?
Svar: Vi förstår att branden har skapat oro och besvär för människor som bor nära anläggningen. Den som upplever sig drabbad bör kontakta sitt försäkringsbolag och göra en skadeanmälan.
Följdfråga: Men har ni inget ansvar alls när bränder i er verksamhet orsakar skador hos vanliga människor?
Svar: Vi beklagar det obehag som har drabbat boende och verksamheter i närområdet.
Följdverkningar av olyckor i verksamheter är en fråga mellan enskilda och deras försäkringsbolag, men vi har ett stort ansvar för att dels förebygga bränder varje dag, dels hantera bränder snabbt och effektivt om de uppstår för att minimera risken för att någon påverkas. Ett professionellt och uppdaterat arbete kring brandskydd är också ett krav för att få tillstånd att driva avfallsanläggningar.
Fråga: Vad har ni gjort för att minska den negativa påverkan på närområdet?
Svar: Vi beklagar det obehag som har drabbat boende och verksamheter i närområdet.
Vi arbetar hela tiden och på många olika sätt för att förebygga bränder i vår avfallshantering. Det gör vi för att skapa en säker arbetsmiljö för våra medarbetare, minska risken för dem som bor nära anläggningen och leva upp till kraven från myndigheter. Om det uppstår en brand har vi fullt fokus på att snabbt begränsa skadan utan att utsätta personalen för fara. Därför är det centralt för oss att samarbeta fullt ut med räddningstjänsten och ge dem förutsättningar att göra ett så bra jobb som möjligt.
Fråga: Vet ni hur branden uppstod?
Svar: Vi vet inte hur just den här branden uppstod. Men vi vet att en vanlig orsak är att batterier som någon har slängt i fel kärl självantänder inne i avfallet. Det är ett problem som går att lösa om vi alla hjälps åt, och vi vill passa på att be alla som lyssnar/läser att alltid återvinna uttjänta batterier och elprylar på rätt sätt. Det gör enorm nytta för att minska riskerna för sådana här bränder!
Fråga: När kommer det att hända hos er nästa gång?
Svar: Det vill vi inte spekulera i, men det är viktigt att veta att arbetet med att förebygga bränder pågår hela tiden på moderna avfallsanläggningar. Vi tar prover på inkommande avfall för att minimera risken att det innehåller något som kan leda till bränder, håller olika slags avfall separerat och övervakar uppläggningsplatserna.
Vi vill också passa på att be alla hjälpa till att minska brandrisken genom att aldrig slänga batterier eller elprylar i hushållsavfallet, eftersom det kan leda till självantändning.