”Jag har hela tiden fått prova nya saker”
Hon trodde att hon skulle på en arbetsintervju på en resebyrå – men det visade sig att det var Ragn-Sells. Under de 40 år som Agnetha Strandåker arbetat inom företaget har hon hunnit med allt från att gå till banken med pengar i en väska fastlåst vid handleden, till att ta fram den första grafiska manualen och hjälpa till med författandet av Ragnar Sellbergs memoarer. "Tiden går fort när man har roligt", säger Agnetha.
02 nov. 2020I mars 1980 kom Agnetha Strandåker till Stockholm från hemorten Falun för en arbetsintervju för vad hon trodde var ett jobb på en resebyrå.
– Det stod resebyrå i annonsen. Jag plingade på dörren till Sveavägen 124, där dåvarande huvudkontoret låg, och blev mottagen av Ragnar Sellbergs mamma. Jag fick träffa dåvarande koncernchefen Lars Löfstedt och förstod då att det inte var någon resebyrå jag var på.
Några dagar senare ringde Lars Löfstedts sekreterare och sa att Agnetha fått jobbet. Den sista mars 1980 började hon sin anställning.
– I början fick jag göra lite allt möjligt. En av de viktigaste uppgifterna var kakorna som skulle inhandlas när Ragnar kom på besök. Vi som satt på Sveavägen då var hopbuntade i en lägenhet med öppen spis. Ragnar själv satt i en liten serveringsgång, det räckte för honom.
Tyckte mycket om Ragnar
Hon har många fina minnen av Ragnar. Som att han kunde komma till arbetet och vara finklädd med kostym upptill och ha arbetsbyxor nerstoppade i stövar nedtill.
– Det var för att han skulle ut på åkern och klampa runt i Agro-slammet efter att han varit på kontoret och haft möten.
– Jag gillade Ragnar väldigt mycket. Han var väldigt rak och man fick svar på sina frågor på en gång, och frågor hade jag nyfiken som jag var på allt.
Från tiden på Sveavägen minns hon väl proceduren när hon skulle gå till banken, som låg några hundra meter från kontoret.
– Då band den dåvarande kamreren John Westling fast väskan runt min handled. När jag kom till banken låste de upp den. John Westling menade att ”tar de pengarna får de även ta dig” och det var väl för att jag var en aning kaxig på den tiden.
Friterade 2500 risbollar på en mässa
I början av 1980-talet var Agnetha med och implementerade Ragn-Sells första datasystem som gick under namnet Hogia.
– Ragn-Sells var tidigt ute med att införskaffa ett datasystem. Jag skötte alla kontakter med grundaren och ägaren Bert-Inge Hogsved. Vissa saker var lättare förr.
Under några år arbetade Agnetha en hel del med Folke Jackson, bland annat på råvaror, marknad och kommunikation.
– Jag var med och tog fram den första grafiska manualen men ny färgsättning för bilar och kläder. Det blev många mässor också och den mest populära mässan var nog när vi lagade mat på matrester som slängdes, som till exempel pasta och ris. Det var jag och kända kocken Gert Glötzke och jag kommer fortfarande ihåg att jag friterade 2500 risbollar som blev en stor succé.
1992 var hon med och skrev Ragnar Sellbergs bok ”Mitt liv till påseende”.
– Då fick jag en hel hög med handskrivna papper som jag fick vända och vrida på, kors och tvärs. Jag skrev även ner Ragnars berättelse om gårdarna i Dalsland, där han hade intervjuat bönder och spelat in det på kassettband.
Fått möjlighet att utvecklas
Under sina 40 år på Ragn-Sells har Agnetha även jobbat med fastigheter, ekonomi och som VD-sekreterare. Numer bemannar hon receptionen på Väderholmens gård.
– Här får jag hålla på med konferensen, ordna fester, jippon och vara en ”allt i allo” vilket passar mig väldigt bra. Jag gillar inte att sitta still framför en skärm hela dagarna.
Anledningen till att hon stannat så många år inom företaget är för att hon har trivts och hela tiden fått nya uppdrag och utmaningar.
– När jag tröttnat på en sak har jag fått möjlighet att prova något nytt tack vare att jag alltid haft så bra chefer. Jag har fått möjlighet att utvecklas genom att gå olika kurser och få nya uppdrag. Tiden går fort när man har roligt, avslutar Agnetha.
Denna artikel ingår i serien "Minnen från förr" där medarbetare som varit på Ragn-Sells i flera decennier ger en tillbakablick och delar med sig av minnen.