Almedalen 2024: ”Cirkulär ekonomi handlar inte om att arbeta i silos”

Almedalsveckan är över för i år, och Ragn-Sells har haft ett tydligt fokus på cirkulär ekonomi och hållbarhet, med målet att skapa uppmärksamhet kring PFAS. Genom en rad aktiviteter samlades aktörer från olika branscher för att diskutera framtida utmaningar och lösningar.

04 juli 2024

- Om vi menar allvar med att skapa ett hållbart samhälle, måste vi nyttja de råvaror vi redan har, om och om igen. Men detta kräver en helt ny syn på avfall. Om detta, och cirkulär ekonomi i allmänhet, har vi fört många fruktsamma diskussioner under årets Almedalsvecka, konstaterar Susanna Lind, chef för samhällskontakter på Ragn-Sells.

PFAS i fokus

För att förverkliga cirkulär ekonomi är avgiftningssteget – när gifter plockas ur kretsloppet – av allra största vikt. Där är PFAS ett bra exempel.

– PFAS finns idag överallt i samhället och utgör en enorm miljöskuld. Vi på Ragn-Sells söker ständigt efter bättre sätt att eliminera dessa ämnen, men vi befinner oss i fel del av värdekedjan. Därför var det extra viktigt för oss att samla flera aktörer för att diskutera utmaningar och lösningar kring PFAS, säger Cecilia Ekvall, samordnare kring PFAS-frågor på Ragn-Sells.

Under seminariet ”PFAS - vår tids evighetskemikalie, ett hot mot en cirkulär ekonomi” den 26 juni deltog bland annat Naturvårdsverket, Avfall Sverige, IKEM, Svenskt Vatten och politiska representanter.

Hållbar livsmedelsproduktion

Hållbarhetschef Pär Larshans bjöd in till en hållbarhetsmiddag med fokus på hållbar livsmedelsproduktion längs hela värdekedjan. Diskussionerna berörde hur vi ska kunna föda den växande befolkningen och samtidigt hantera urbaniseringens effekter.

- Eftersom världen snart kommer att vara hem för 10 miljarder människor, kan vi inte fortsätta att producera mat som vi gör idag. Att förändra det globala livsmedelssystemet kräver att ett brett spektrum av aktörer i samhället arbetar tillsammans och bildar cirkulära partnerskap, säger Pär Larshans.

Byggbranschens cirkulära omställning

Idag är nästan hälften av vår klimatpåverkan och en betydande del av vattenbristen direkt kopplade till resursutvinning och produktion av varor. Enligt Global Alliance for Building and Construction's globala statusrapport för 2022 var byggsektorn ansvarig för cirka 37 procent av energi- och processrelaterade CO2-utsläpp och över 34 procent av den globala energiförbrukningen.

Magnus Uvhagen, vd för Ragn-Sells Recycling, bjöd in till ett rundabordssamtal om övergången till en cirkulär ekonomi inom byggbranschen. Tillsammans med Byggmaterialindustrierna, Byggföretagen, Svenskt Näringsliv och flera stora företag inom bygg- och fastighetssektorn diskuterades hur sektorn ska kunna driva på omställningen.

- Vi kunde konstatera att ett framtida cirkulärt samhälle förutsätter en helt ny syn på avfall, där avfall betraktas som en källa till hållbara råvaror. Det kommer att kräva genomgripande reformer av lagar, skatter och annan reglering, säger Magnus Uvhagen.

Ragn-Sells arrangerade även en lunch med fokus på energibranschens cirkulära omställning, vilket gav möjlighet till värdefulla kontakter och diskussioner om framtida utmaningar och lösningar även inom denna värdekedja.

– En framtida cirkulär ekonomi handlar inte om att arbeta i silos utan att jobba tvärs över olika värdekedjor. Därför har det varit viktigt för oss att under Almedalsveckan samla så många olika aktörer som möjligt på samma plats – och det känner jag att vi verkligen lyckades med, avslutar Susanna Lind.