Återvinnaren

Simen Dokken (24) är lärlingen som blev förman på Ragn-Sells.

01 juni 2020

– När jag berättar för folk om vad jag arbetar med, upplever jag att de tycker att det är ett viktigt jobb, säger Simen Dokken.

Iförd skyddsskor, hjälm, hörselskydd och orange-gröna arbetskläder kryssar han mellan stora högar med däck, bilvrak, plankor, plast och kakel vid Ragn-Sells anläggning Borgeskogen i Stokke, två timmar söder om Oslo. Här är ansvarig för vad som kommer in på anläggningen, vad som ska sorteras ut ur avfallet, och ser till att alla gör sitt jobb.

- Jag är stolt över min arbetsplats och mitt arbete och tycker att det är både meningsfullt och viktigt, säger den unge chefen.

Från lärling till förman

Det är sommaren 2013. Simen Dokken är 19 år, väldigt skoltrött och har ingen aning om vad han vill bli. Plötsligt dyker det upp ett erbjudande från ett bemanningsföretag om sommarjobb hos miljöföretaget Ragn-Sells. Det blev även startskottet för yrkesutbildningen som återvinningsoperatör - en utbildning som han inte ens visste fanns. Nu, fem år och en lärlingsutbildning senare, har Simen blivit förman.

- Det känns väldigt roligt att de efter så kort tid har gett mig så mycket förtroende och ansvar och helt enkelt vågat satsa på mig. Det är ett bevis på att det lönar sig att arbeta hårt, målmedvetet och stå på sig, säger Dokken.


Omgiven av lådor och containrar fulla av elektronik, ledningar, skärmar och datorer, går Simen Dokken en inspektionsrunda för att kvalitetssäkra sorteringen. Foto: Alexander Benjaminsen/DNX

Förändrad åsikt om yrket

Omgiven av lådor och containrar fulla av elektronik, ledningar, skärmar och datorer, går Simen en inspektionsrunda för att kvalitetssäkra sorteringen.

– Jag undrar varför människor kastar så mycket fint som fortfarande fungerar och är i bra skick? Är det bara för att något coolare och nyare har kommit? säger han engagerat och lyfter upp en bärbar dator som exempel.

Innan han började på Ragn-Sells ansåg han inte att det var ett statusyrke att arbeta med ”sopor”. Nu har han ändrat åsikt.

- Jag tycker att det är väldigt inspirerande att se till att brukbara resurser återvinns och används på nytt. Det finns också en stor medvetenhet bland oss ​​som arbetar här att vi bidrar till den cirkulära ekonomin som ska ta tillvara på jordens resurser, säger han och går till polystyrenavdelningen.

Polystyren är en vanlig typ av plast som används till exempelvis livsmedelsförpackningar, plastbestick och värmeisolering, och här förvandlas den inkommande polystyren till komprimerade polystyrenblock. De mals i sin tur mals ner hos tillverkaren och blir nya polystyrenprodukter. Detta är en så kallad sekundär råvara.

- Våra ansträngningar hjälper till att göra jorden till en lite bättre plats att leva på i framtiden - det är bra att ha i åtanke när man åker hem efter en hektisk arbetsdag, säger Simen.

Grön glädje

Simen hoppar in i hjullastaren. Skopan är fylld med färdigsorterat trä. Plankor från tidigare terrasser och pensionerade pallar matas in i kvarnen och kommer ut som flis.

- Detta hämtas och används som energiåtervinning, säger han och tar upp en näve nymald flis.

Privat trivs 24-åringen ute i skog och mark - bland fjäll och gröna skogar. I sommar planerar han att korsa Hardangervidda. Ensam.

- Friluftsintresset gör det extra viktigt för mig att ta hand om naturen och miljön. Det är skrämmande om dessa naturupplevelser skulle förstöras i framtiden på grund av nedskräpning och förgiftning. Naturen behöver inte oss - det är vi som behöver naturen, avslutar Simen Dokken.