Här fick planglaset från Kexen Östra nytt liv: ”Flera miljöfördelar”
Ragn-Sells startade under 2024 Sveriges första anläggning för återvinning av planglas. När kontorsbyggnaden Kexen Östra i Örebro skulle totalrenoveras var det hit glaset kunde köras för att få nytt liv. En cirkulär process med stora miljöfördelar som kan göras om och om och om igen.
01 apr. 2025- Att vi återvinner planglas är en förutsättning för att vi ska kunna ha transparent ofärgade glas även i framtiden, berättar Christina Stålhandske, affärsprojektledare på Ragn-Sells.
Ragn-Sells nya anläggning för återvinning av planglas i Örebro är landets första. Sannolikt blir det också den ända. Här finns kapacitet att täcka hela Sveriges och stora delar av Norges behov av planglasåterinning.
- Örebro ligger förhållandevis nära både Stockholm och Göteborg som är våra största marknader. Det är heller inte jättelångt till varken Malmö eller Norge, så det är ett bra läge för oss där vi också har gott om plats. Att vi nu har fått ett så här stort lokalt projekt i Örebro är jätteroligt!
Glasets resa från Kexen Östra
I det förfrågningsunderlag som Örebroporten skickade ut inför totalrenovering av Kexen Östra uppmuntrades entreprenörerna att själva föreslå återbruksalternativ i projektet. Och det var på förslag av just totalentreprenören som vann upphandlingen, i det här fallet OBK, att planglaset kunde återvinnas i den relativt nya anläggningen.
Eftersom det ställs höga krav på det glas som ska återvinnas kom Ragn-Sells personal från återvinningsanläggningen ut till projektet för att inventera beståndet.
- Vissa glas går inte att återvinna, till exempel laminerat glas. Det glas vi hanterar måste ha väldigt hög kvalitet. Om vi till exempel får in metall så färgar det glaset. Om vi får in organiskt material bildas i stället blåsor i glaset.
Totalt kunde 6 360 kg ställas på pallar och köras till anläggningen i Örebro. Väl där förbehandlas glaset och krossas ur fönsterbågarna. Glaset går sedan vidare till kvalitetssäkring. Med hjälp av avancerad optisk sortering avlägsnas sådant som träflisor och kitt tills glaset är helt rent. Ut kommer ett råmaterial.
En ändlig resurs
Det rena planglaset klassa om från avfall till produkt och kan smältas ned för att tillverka helt nya glas.
- Vi behöver få till fler helt cirkulära lösningar som den här, där materialet som återvinns får samma användningsområde igen, så att det inte nedvärderas och exempelvis blir till en förpackning istället. Planglaset är ett intressant case på så sätt att det också kan återvinnas hur många gånger som helst.
Glas består till cirka 75 % av sant och det fungerar inte med vilken sand som helst. För att tillverka transparent glas kräv en särskild typ av sand med extremt fin och ren kvalitet.
- Om jag till exempel skulle gå till en badplats här i Örebro och använda sand därifrån skulle jag få ett glas som är grönt, förklarar Christina. Sand är en ändlig resurs. Men det finns fler miljöfördelar än så, det handlar inte bara om att sanden kommer att ta slut.
Återvinningen sparar 30% energi
Så vilka är miljöfördelarna med återvinning av planglas, utöver att vi sparar på sanden som resurs? Dels handlar det om minskad utvinning och brytning som kan ha eller har negativ miljöpåverkan, dels handlar det om att spara energi. Faktum är att processen att återvinna planglas sparar 30% energi jämfört med att producera helt nytt glas från naturliga råmaterial.
Istället för att glaset vid Kexen Östra deponerades eller nedvärderades till att bli förpackningar, får det nu helt nytt liv och kan bli till återvunna, transparenta fönster i en framtida byggnad. En cirkel kommer att slutas och processen kan göras om och om och om igen.
Text: Viktor Håkansson (8190) för Örebroporten Fastigheter ABs årsrapport
Vill du veta mer om återvinning av planglas? Läs mer här