Så säkrar vi framtidens planglas

Planglas spelar en avgörande del i vår vardag och finns i allt från fönster till bilar, solpaneler, inredning och bildskärmar. Att återvinna glaset är inte bara bra för klimatet – det är en nödvändighet för att vi över huvud taget ska ha tillgång till transparent planglas i framtiden.

23 aug. 2024

Hur tillverkas planglas?

Att tillverka planglas från grunden är en energikrävande process som påverkar såväl miljö som klimat. Glaset består av kalk och soda, men framför allt av kiseloxid som utvinns ur sandtäkter. Materialet smälts ner till en massa som sedan får flyta ut och stelna på en plan yta. Kravet på råvarornas renhet och kvalitet är hög, vilket gör utbudet begränsat. Samtidigt som efterfrågan på nytt planglas ökar, minskar också jordens naturliga resurser. Så hur är det egentligen med cirkulariteten?

Fakta om materialen i planglas

Sand (Silica)

Utvinning
Den huvudsakliga ingrediensen i planglas är sand, specifikt kiseloxid (SiO₂), som utvinns från sandgruvor. De största producenterna är USA, Kina och Australien, men i Sverige använder vi huvudsakligen sand från EU. Sanden tvättas, krossas och siktas för att uppnå rätt renhet och partikelstorlek.

Miljöpåverkan
Sandutvinning kan leda till habitatförstörelse, påverka vattenkvaliteten och orsaka erosion.

Soda (Natriumkarbonat, Na₂CO₃)

Utvinning
Soda framställs vanligtvis genom två metoder: naturlig utvinning från mineralet trona eller genom syntetisk produktion. I den naturliga utvinningen bryts trona i gruvor, och krossas och bearbetas sedan för att utvinna natriumkarbonat.

Miljöpåverkan
Gruvbrytning av trona och kemiska processer leder till både vattenföroreningar och koldioxidutsläpp.

Kalksten (Kalciumkarbonat, CaCO₃)

Utvinning
Kalksten utvinns från kalkstensbrott genom att spränga och krossa bergarten till mindre bitar som sedan bearbetas.

Miljöpåverkan
Kalkstensbrytning kan leda till landskapsförändringar, damm och föroreningar av närliggande vattendrag. 

Vad händer med gammalt planglas?

Tyvärr hamnar majoriteten av allt gammalt planglas idag på deponi. Bara i Sverige deponerar vi 35 000 ton planglas – varje år. Och även om glas inte innehåller några farliga ämnen så är det icke-bionedbrytbart, vilket innebär att det kan ta upp till tusentals år innan det bryts ner. Den goda nyheten? Med rätt teknik är planglas 100 procent återvinningsbart – och vi har resurserna.

Hur går återvinningen till?

För det första ser vi till att arbeta nära fastighetsägarna för att samla in planglas på ett effektivt sätt. Genom utbildning och rådgivning kan vi hjälpa företag att förstå vikten av korrekt sortering och insamling, vilket ökar mängden glas som kan återvinnas. När planglaset har samlats in kommer det svåra – att noggrant sortera och rengöra glaset för att uppnå rätt kvalitet. På vår anläggning för planglasåtervinning i Örebro använder vi därför optisk sortering. Det är en avancerad kamerateknik som kan identifiera och separera glas efter färg och kvalitet, vilket säkerställer en hög renhet på det återvunna glaskrosset. På det här sättet kan vi leverera ett återvunnet råmaterial till planglastillverkaren som håller lika hög kvalitet som om det var plockat ur jorden. Och det bästa? Att återvinna planglas sparar 30% energi jämfört med att producera nytt.

Behöver du hjälp med att återvinna ditt planglas? Här kan du läsa mer om Ragn-Sells cirkulära helhetslösning.

 

Relaterade artiklar