En viktig del av Mikaels arbete är att ta fram digitala tekniker för arbetet med cirkulära lösningar. Ett av hans första projekt var ett automatiserat system för att sortera uttjänta däck med hjälp av artificiell intelligens. Men den mest effektiva digitala lösningen kommer troligtvis inte att komma från någon spännande och ny teknisk lösning utan snarare från de sedan länge etablerade informationssystemen.
Enligt Mikael är det lättare sagt än gjort att dela de data som krävs för att uppnå cirkularitet mellan olika domäner och branscher. Med nya regleringar som Europas kommande digitala produktpass blir det snart obligatoriskt med spårbarhet av material. Produktpasset kommer att kräva en digital infrastruktur för att kunna dela och konsumera de data som behöver hanteras, men i nuläget finns ingen standardiserad eller pålitlig lösning.
– Om olika aktörer delade mer information om produkters innehåll skulle vi kunna återvinna mer, och mer effektivt. Men ett informationsutbyte sker inte idag eftersom det inte finns något säkert sätt att göra det på, säger Mikael.
Stort behov av en gemensam vokabulär
Ett annat stort problem är avsaknaden av standarddefinitioner och exakta betydelser för nyckeltermer och koncept inom cirkularitet och hållbarhet. Allt sådant är viktigt för att undvika att ett företag beskriver något som ”återbrukat”, där samma sak istället benämns som ”återvunnet” hos ett annat. Och trots att Internationella standardiseringsorganisationen (ISO) publicerat sin efterlängtade standard för cirkulär ekonomi 2024 sker fortfarande många cirkulära samarbeten över organisationsgränser enbart från fall till fall.
Det EU-finansierade Onto-DESIDE-projektet initierades för att ta itu med de här utmaningarna. Ragn-Sells har varit en nyckelpartner sedan starten, med Mikael som huvudsaklig representant. Han berättar att projektet ska mynna ut i en infrastruktur för datadelning, som främjar skalbara cirkulära samarbeten, och man ska även utveckla definitioner inom cirkularitet som kan tolkas av datorer. I projektet Onto-DESIDE har man tagit fram både en digital plattform för datadelning och en gemensam vokabulär för att beskriva data – ett ”nätverk av ontologier” – som till viss del baseras på ISO:s standarder för cirkulär ekonomi.
– Vi tar fram ett digitalt språk för att beskriva den cirkulära ekonomin, dess processer, material, produkter och data, säger Mikael.
På jakt efter mönster och samhällsnytta
Onto-DESIDE lanserades officiellt år 2022. Samma år klev Mikael in genom portarna på Linköpings universitet för att påbörja doktorandprogrammet vid Institutionen för datavetenskap. Under tiden som han arbetat med projektet har han fått nödvändig bakgrund för sin egen forskning, men hans fokus går nu även längre än så. Han försöker nämligen numera också förstå vilka datakonfigurationer som bildas och upprepas inom nätverken av ontologier.
– Jag arbetar med att ta reda på detaljerna kring mönstren vi ser, utifrån en cirkulär ekonomi. Hur sätter man ihop dem? Hur identifierar man dem? Hur beskriver man dem? Så man kan underhålla och dela dem. Det är viktigt eftersom varje mönster i sig har ett eget cirkulärt värde.
För Ragn-Sells är det såklart värdefullt att vara med och lägga grunden till informationsutbyte om värdekedjor mellan branscher. På så sätt kan man upptäcka både nya materialflöden och fler affärer, men det finns givetvis också en stor samhällsnytta i arbetet.
– Man räddar inte planeten genom att göra saker på samma sätt som innan, säger Mikael. Man måste hitta nya vägar, nya lösningar. Och för att nya cirkulära lösningar ska se dagens ljus måste olika domäner kunna kommunicera och förstå varandra.