Amanda sitter vid sin dator.

Hon forskar om cirkulära materialflöden inom bygg

Amanda Åkerberg kom till Ragn-Sells som blivande civilingenjör. Ett årtionde senare är hon på väg mot en doktorsexamen – och hennes avhandling bygger delvis på studier inom ett forskningsprojekt för ökad cirkularitet genom resurshushållning och transporteffektivitet.

30 okt. 2024

För Amanda föddes intresset för cirkularitet tidigt under studierna till civilingenjör på KTH i Stockholm. Även om kurserna i produktutveckling bara snuddade vid begrepp som ”vagga till vagga”, var det tillräckligt för att hon skulle välja ett avslutande masterprogram med inriktning på hållbar teknik.

– Jag ville försöka förstå vad som händer i slutet av en produkts livscykel och om det fanns något vi kunde göra åt det, säger Amanda. Jag ville hitta nya cirkulära lösningar och lära mig hur vi kan göra något bättre av det vi kallar avfall. 

Hon ansökte 2013 om att bli en av Ragn-Sells första sommartraineer. Det var under hennes fjärde år på KTH, och det fanns inget bättre sätt att få en djupare förståelse för avfall. Som en del av intervjuprocessen fick de ansökande en uppgift: ”Beskriv vad hållbarhet är.”

– Det gav mig ett bra första intryck: ”Kul, det här företaget är något på spåren. Jag får inte bara lära mig om avfall, utan de pratar också om hållbarhet!”

En akademisk karriär på Ragn-Sells

När sommartraineeprogrammet var över fortsatte Amanda med ett examensarbete på det som idag är Ragn-Sells Recyclings avdelning City Services. Som färdig civilingenjör började hon sedan arbeta heltid på Ragn-Sells, först med logistiska lösningar för kommersiella byggnader i stadsmiljö och sedan med leveranssamordning för lösningar som omfattar flera anläggningar. Mera nyligen har hon varit projektledare inom såväl Business information som affärsutveckling.

Samtidigt kände sig Amanda ändå ofta lockad att återvända till universitetsvärlden i någon form. Våren 2023 fick hon till slut möjlighet att komma tillbaka som doktorand när Ragn-Sells blev koordinerande organisation för ett komplext forskningsprojekt med fokus på cirkulär bygglogistik.

BÖRjA är ett tvåårigt projekt som finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova och omfattar sammanlagt 23 parter från universitetsvärlden och byggrelaterade branscher. Syftet är att undersöka vilka logistiklösningar och scenarier som kan möjliggöra cirkulära materialflöden i stor skala och på så sätt förflytta hela branschen i riktning mot cirkularitet.

Genom att studera planering, utförande och rapportering för tre typer av byggprojekt (nybyggnation, renovering och rivning) vill konsortiet bakom BÖRjA identifiera hur man bäst främjar materialflöden som är både cirkulära och skalbara. De fokuserar på metoder för ökad resurshushållning och transporteffektivitet men undersöker också möjliga policyuppdateringar och nya affärsmodeller.

”Alla har vi olika nycklar, men vi har kanske inte låsen som passar till nycklarna”

Som projektledare för BÖRjA koordinerar Amanda aktiveter och övergripande administration. Och rollen har gett henne en ovärderlig överblick över vilka behov och utmaningar som implementeringen av cirkulära lösningar inom byggbranschen för med sig.

– Man måste komma fram till var man ska utföra förändringar och hur de förändringarna påverkar systemet i stort, så att man inte gör något som skapar problem någon annanstans, det vill säga suboptimering, förklarar hon.

 I grund och botten handlar det om den logistiska utmaningen i att flytta material över organisationsgränser – det avgränsade område som ett företag eller en näringslivsaktör väljer att arbeta inom – utan att förlora relevant information för spårbarhet som krävs för att bibehålla materialvärdet genom flera användningscykler.

– Alla har vi olika nycklar, men vi har kanske inte låsen som passar till nycklarna. Vi kan hjälpa varandra, men för att göra det behöver vi ta reda på var alla de där nycklarna passar, förklarar Amanda.

"Vi behöver samarbeta eftersom material flyttas mellan organisationer. Det är tydligt att ett enda företag inte kan göra det här på egen hand."

Insikter bortom en enskild branschs logistik

Parallellt med att BÖRjA-projektet inleddes i maj 2023 påbörjade Amanda sina doktorandstudier i infrainformatik vid Linköpings universitet med stöd från Ragnar Sellbergs stiftelse. Forskningen hon bedriver som industridoktorand i gruppen för bygglogistik vid Institutionen för teknik och naturvetenskap kretsar kring samma frågor som BÖRjA men har större fokus på kategorierna nybyggnation och renovering. 

Bland annat studerar hon återbruksmarknadens skalbarhet när det gäller sekundära byggmaterial som väggelement och golvplattor.

– Vi vet att återbruk är möjligt för vissa produkter. Vi vet att saker i viss utsträckning kan återvinnas om de sorteras på ett särskilt sätt. Men det finns fortfarande mycket att lära, förklarar Amanda. Hur kan vi systematisera det här? Hur kan vi se till att sekundära råvaror faktiskt blir kompatibla med jungfruliga råmaterial?

Att stödja forskning som besvarar sådana frågor och därigenom öppnar upp nya marknader är avgörande för ett företag som Ragn-Sells, som ser avfall som en resurs. Logistiklösningarna som tas fram kan låta fler avfallsflöden bli till värdefulla resurser – och samtidigt visa vägen till ett mer hållbart samhälle.

– Vi behöver samarbeta eftersom material flyttas mellan organisationer, säger Amanda. Det är tydligt att ett enda företag inte kan göra det här på egen hand.