Samverkan och kunskapsöverföring ger resultat
Och precis som Lars förklarar ligger utmaningen nu i att skaffa sig en överblick över materialens värdekedjor. Genom att få större insyn går det att peka ut exakt var i processen cirkulära lösningarna har potential att generera de största fördelarna. För att lyckas med detta krävs att man inleder samarbeten med producenter och lär sig mer om just deras behov.
Det här är en innovationsstil som leder till nya system och processer där man i så stor utsträckning som möjligt tar tillvara existerande infrastruktur och kapacitet. De troligaste lösningarna innefattar nya sätt att inventera material innan det blir till avfall – som till exempel innan en byggnad rivs – samt en gedigen datainfrastruktur som säkerställer spårbarhet och förtroende. Lars erkänner att sådana lösningar inte nödvändigtvis är tekniskt eller vetenskapligt banbrytande på egen hand, men däremot om de kombineras.
– Kärnan i detta är ”affärsmodellsinnovation” eftersom vi utforskar nya sätt att skapa, leverera och fånga värde. ”Systeminnovation” är en annan term som jag använder mycket nu för tiden, fortsätter han.
Målet för Ragn-Sells, vad gäller byggsektorn som innovationsområde, är att börja introducera fler återvunna material i byggprocessen men det finns även ett annat mer indirekt mål.
Lars förklarar att Ragn-Sells, istället för att ha en centraliserad innovationsprocess, har valt att dela upp utvecklingen av cirkulära lösningar i flera områden med skilda utmaningar. Detta skapar en bredare variation av insikter och lärdomar om de praktiska aspekterna av cirkularitet.
– Förhoppningsvis kommer vi att lära oss mycket av det här innovationsområdet och de arbetssätt vi anammar kan sedan tillämpas inom andra områden, avslutar Lars.