Innovation för cirkulär samhällsbyggnad

Under 2023 valde Ragn-Sells ett nytt fokus på att utveckla cirkulära lösningar inom några få, utvalda innovationsområden. Ett av dessa områden är bygg. Enligt Lars Nybom, ansvarig för innovation på Ragn-Sells, kan det tyckas vara ett udda val, men genombrott inom området kan visa sig ha en enorm effekt.

22 okt. 2024

En stor del av Lars arbete är att ansvara för utvecklingen av byggbranschen som innovationsområde. På Ragn-Sells innebär det här att leda arbetet och skapa bra utgångslägen för att utforska nya eller förbättrade cirkulära materialflöden.

– Vi tror att utsläppen av växthusgas kommer att bli en utmaning för de som tillverkar byggmaterial, förklarar Lars. Så, det vi diskuterar nu är möjligheten att använda det man redan har tillverkat och det som till viss del redan existerar i den byggda miljön.

Ett bra exempel på den här typen av kan ses i samarbetet mellan Ragn-Sells och den franska glastillverkaren Saint-Gobain. Sedan 2022 har företagen gått samman och utvecklat en lösning för att ta hand om planglas från rivna och renoverade byggnader, för att i ett senare skede använda materialet i tillverkningen av nytt planglas.

  – Om vi återanvänder eller återvinner material måste vi säkerställa att det håller tillräckligt hög kvalitet redan från rivnings- eller byggarbetsplatsen. Det betyder att vi kontrollerar kvaliteten hela vägen, ända tillbaka till producenten. Och det är vad vi försöker åstadkomma inom området, fortsätter han.  


Decennier av linjära materialflöden försvårar

Det höga koldioxidavtrycket man får vid utvinningen av jungfruligt material, i kombination med en lång tids beroende av en linjär ekonomi har resulterat i stora problem för byggsektorn, där cirkulära lösningar nu måste till.

– För att effektivare lösa många problem kan man ersätta det råmaterial som går in i produktionen: att gå från linjärt och jungfruligt till mer hållbart och återvunnet. Om man tittar på hur mycket material som redan finns och kan återvinnas, kan man hitta mycket inom just byggsektorn, utvecklar Lars.

Det är dock inte så lätt att materialåtervinna dessa material. Omoderna regler står i vägen för att till fullo utnyttja den byggda miljöns avfallsströmmar. Stora materialflöden, som exempelvis kommer direkt från byggarbetsplatserna, blandar ofta flera olika slags material och dessa innehåller inte sällan föroreningar. Samtidigt så är de rena och homogena materialflödena ofta för små för att uppnå stordriftsfördelar.

– Man kan tro att det är enkelt, men det är riktigt svårt, säger Lars. Det handlar om att vi går emot 200 års konsolidering av industrin och ifrågasätter hur material produceras som alltid har utgått från den linjära ekonomins logik.

"Om vi återanvänder eller återvinner material måste vi säkerställa att det håller tillräckligt hög kvalitet redan från byggplatsen"

Lars Nybom, innovationsledare på Ragn-Sells


Samverkan och kunskapsöverföring ger resultat

Och precis som Lars förklarar ligger utmaningen nu i att skaffa sig en överblick över materialens värdekedjor. Genom att få större insyn går det att peka ut exakt var i processen cirkulära lösningarna har potential att generera de största fördelarna. För att lyckas med detta krävs att man inleder samarbeten med producenter och lär sig mer om just deras behov.

Det här är en innovationsstil som leder till nya system och processer där man i så stor utsträckning som möjligt tar tillvara existerande infrastruktur och kapacitet. De troligaste lösningarna innefattar nya sätt att inventera material innan det blir till avfall – som till exempel innan en byggnad rivs – samt en gedigen datainfrastruktur som säkerställer spårbarhet och förtroende. Lars erkänner att sådana lösningar inte nödvändigtvis är tekniskt eller vetenskapligt banbrytande på egen hand, men däremot om de kombineras.

– Kärnan i detta är ”affärsmodellsinnovation” eftersom vi utforskar nya sätt att skapa, leverera och fånga värde. ”Systeminnovation” är en annan term som jag använder mycket nu för tiden, fortsätter han.

Målet för Ragn-Sells, vad gäller byggsektorn som innovationsområde, är att börja introducera fler återvunna material i byggprocessen men det finns även ett annat mer indirekt mål.

Lars förklarar att Ragn-Sells, istället för att ha en centraliserad innovationsprocess, har valt att dela upp utvecklingen av cirkulära lösningar i flera områden med skilda utmaningar. Detta skapar en bredare variation av insikter och lärdomar om de praktiska aspekterna av cirkularitet.

– Förhoppningsvis kommer vi att lära oss mycket av det här innovationsområdet och de arbetssätt vi anammar kan sedan tillämpas inom andra områden, avslutar Lars.