Jimmy synliggör hbtqi-frågor på arbetsplatsen
Bemötandet under anställningsintervjun var avgörande när Pride-veteranen Jimmy Landegren valde att bli miljöarbetare på Ragn-Sells. Nu vill han hjälpa till att ytterligare öka kunskaperna om mångfald och hbtqi inom företaget.
10 sep. 2024För Jimmy Landegren är hbtqi-personers synlighet i samhället en hjärtefråga. Under det kvartssekel som han arbetat ideellt med Pride-festivalen i Stockholm har han kunnat följa den svenska hbtqi-rörelsens utveckling.
– Från början var vi ett ganska litet community, berättar han, men idag är det en väldigt stor folkfest. Samtidigt har samhället i vissa fall blivit mer bakåtsträvande.
Själv är han öppen med att han ser sig som bisexuell och under en längre tid levde ihop och var gift med en man.
– Det känns bra för mig att vara rak och ärlig med min identitet. Nuförtiden skriver jag det till och med i mitt cv. Det är viktigt att få vara sig själv och inte behöva vara en skugga av något annat.
Nolltolerans ger trygghet
Jimmy har aldrig varit rädd för nya utmaningar. I grunden är han utbildad hästskötare, men han har också arbetat som tågvärd, djursjukvårdare och vaktmästare. På fritiden syr han gärna brudklänningar.
– Jag tycker om att jobba när det är lite press, förklarar han. Som med en brudklänning där det ju är väldigt viktigt att man är klar till ett visst datum.
Att han för två år sedan sökte sig till Ragn-Sells berodde på att han såg en möjlighet att kunna utvecklas inom företaget. Och den positiva bilden förstärktes under anställningsintervjun, där han direkt klickade med sina två blivande chefer.
– Det kändes väldigt lätt att prata med dem. Vi var ganska rakt på om rättigheterna vid Ragn-Sells, att de faktiskt jobbar med nolltolerans mot diskriminering och trakasserier. Det ger en trygghet när det finns med redan från start, betonar Jimmy.
Ett utvecklande jobb
Som miljöarbetare på Ragn-Sells City Services i Göteborg är huvuduppgiften att samla in och väga sorterat avfall från köpcentrum och kontorskomplex runt om i staden. Ibland tillkommer även andra tjänster, som godshantering.
– Det bästa med jobbet är omväxlingen, berättar Jimmy. Man har sina fasta uppgifter, men allt kan hända. Det blir väldigt många kunder som man träffar under en dag.
Nyligen blev han dessutom arbetsledare med ansvar för elva kollegor. Och det är något som verkligen har bidragit till den personliga utveckling han hoppades på när han sökte sig till företaget.
– Att jobba på Ragn-Sells har gjort mig till en starkare person, säger han. De har lyft mig och trott på mig som arbetsledare. Det har jag även kunnat använda privat, jag har kunnat ta beslut som jag kanske inte tagit annars.
Viktigt att välja rätt ord
Arbetskulturen på City Services beskriver Jimmy som öppen och stöttande. Men även om han ser positivt på sin arbetsplats hoppas han kunna bidra till ytterligare förbättringar vad gäller hbtqi och mångfald.
– Vi kan jobba mycket mer med de här frågorna inom Ragn-Sells och bli mer synliga, säger han. Till exempel genom att vara delaktiga i festivalen West Pride här i Göteborg.
Jimmy understryker också hur viktigt språkbruket är för att alla ska känna sig inkluderade. Det kan handla om att säga ”alla oavsett kön” istället för ”män och kvinnor” eller att välja könsneutrala ord när man frågar om någons familjeförhållanden.
– I stället för att fråga om någon har en ”flickvän” kan man säga ”partner” eller ”sambo”. Då blir det enklare att svara ”ja, jag har en sambo, jag lever med en man”.
I grund och botten handlar det om att vara öppen och inte dömande, menar Jimmy. Att bemöta alla med respekt, oavsett ålder, kön, etnicitet eller läggning. För som han säger:
– Det blir en bättre arbetsplats när alla kan vara sig själva.
Läs mer om varför mångfald är viktigt för Ragn-Sells på vår hemsida.