Så kan näringsåtervinning gå från innovation till handling
Lantbruket är i akut behov av en cirkulär omställning för att bli mer hållbart – så löd budskapet vid ett av seminarierna under klimattoppmötet COP29. Banbrytande lösningar för näringsåtervinning existerar redan, men förlegade regelverk står än så länge i vägen.
01 apr. 2025Dagens lantbrukssektor bränner mängder av fossila bränslen för att hålla jämna steg med kraven från en växande befolkning. Med den utmaningen i fokus hölls seminariet ”The world needs a circular transformation” den 12 november på FN:s klimatkonferens COP29 i Azerbajdzjan. Seminariet, som organiserades gemensamt av Ragn-Sells och Alfa Laval, lyfte fram nya innovationer såväl som hinder för omställningen till en hållbar livsmedelsproduktion.
En av deltagarna i seminariepanelen var Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF), som satte problemet i perspektiv:
– Prognosen för världens befolkning är 10 miljarder år 2050. Även med dagens befolkning vet vi att vi inte har obegränsad tillgång på mer mark eller mer råvaror. Det är uppenbart att vi måste producera mer på ett mer effektivt sätt. Självklart måste svaret på det vara ökad cirkularitet, sade han.
Cirkulära lösningar redo att tillämpas
Under seminariet beskrevs nya innovationer som bidrar till ett cirkulärt flöde av näringsämnen som kväve och fosfor, vilka båda spelar en avgörande roll inom lantbruket. Paneldeltagaren Lars Lindén, vd för Ragn-Sells, underströk deras potential för att minska sektorns klimatpåverkan.
– Lösningar där man cirkulerar näringsämnen i synnerhet, det är väldigt klimatvänliga tekniker. Klimatavtrycket är mycket lågt, 90 procent lägre än nuvarande metoder som används för att producera fosfor och kväve, sade han.
Ett exempel är EasyMinings Aqua2N-teknik som tillvaratar mer än 95 procent av kvävet i avloppsslam helt utan utsläpp av skadlig dikväveoxid till atmosfären. Resultatet är en gödselprodukt som redan har testats och visats vara effektiv i driftsmiljö. Tekniken kan också återvinna näringsämnen i lakvatten från deponier och rejektvatten från biogasanläggningar, vilket ger breda tillämpningsmöjligheter.
Ett annat exempel är Ash2Phos-tekniken, också den utvecklad av EasyMining, som återvinner fosfor och andra näringsämnen ur förbränt avloppsslam. Det ger flera produkter av hög kvalitet som kan användas både inom lantbruket och andra områden: kalciumfosfat till djurfoder, järnkoagulanter till rening av avloppsvatten, kvartssand till hållbar betong och aluminium till kemisk industri.
Kraftfulla partnerskap för global förändring
Paneldeltagarna betonade också hur partnerskapet mellan EasyMining och Alfa Laval gör det möjligt att skala upp de här lösningarna och införa dem globalt. Som Lars Lindén förklarade är samarbeten där man delar tekniker och insikter avgörande om man ska kunna uppnå cirkularitet.
Tack vare Alfa Lavals innovationer kommer den första Ash2Phos-anläggningen – som just nu uppförs i tyska Schkopau – att vara helt koldioxidfri i drift. Företaget har också anpassat och förfinat sin teknik för indunstning av kaustiksoda för att bidra till optimeringen av EasyMinings Ash2Phos-process.
Thomas Møller, chef för Alfa Lavals energidivision, medverkade under seminariet och beskrev företagets starka vilja att hitta nya tillämpningar för sina separeringstekniker och värmeväxlare. Allt handlar om att påskynda omställningen till ren energi.
– Det vi kan bidra med är att ingå partnerskap med företag som [EasyMining], pionjärföretag som kommer med nya lösningar där vi kan bidra med våra tekniker till de här systemen och göra dem skalbara, men också industrianpassa dem och minska riskerna med hjälp av beprövad teknik, sade han.
Regelverk står ännu i vägen för cirkularitet
I den avslutande delen av seminariet återkom de olika deltagarna till ett och samma centrala budskap: lagstiftarna måste agera nu för att göra den cirkulära omställningen till verklighet. Hållbara återvinningslösningar för viktiga näringsämnen finns redan, men för att utnyttja deras globala potential krävs stöd i form av politik och lagstiftning. Det kan handla om nya direktiv, subventioner eller helt enkelt uppdateringar av befintliga lagar.
RevoCaP – det kalciumfosfat som produceras genom Ash2Phos – är ett talande exempel. Trots att det rör sig om en högkvalitativ och bevisat effektiv produkt, får den inte säljas för användning i djurfoder inom Europa, eftersom EU-lagstiftningen fokuserar på ursprung och inte kvalitet. Därför introduceras produkten nu istället i Kanada.
Palle Borgström påpekade att sådana regler är ett vanligt hinder för en bransch som otåligt väntar på att få ta till sig nya tekniker. Men när lagändringarna kommer, står man redo.
– Jag representerar bönder, och jag är också bonde själv, så jag vet att bönderna är redo att använda de här produkterna, sade han. Det som är möjligt i Kanada måste också vara möjligt här i Europa.
Se hela videon med COP29-seminariet ”The world needs a circular transformation” på Business Swedens webbplats.