Kulturworkshop ger hållbara medarbetare 

En inkluderande arbetsplats där alla känner sig trygga. Det är målet för Ragn-Sells kulturworkshop som ger medarbetare runtom i landet en möjlighet att diskutera god arbetskultur utifrån verkliga exempel. I Borlänge har upplägget resulterat i en öppnare arbetsgrupp.

06 mars 2025

För Sara Westberg, HR-chef på Ragn-Sells Recycling Sverige, är hållbarhet ett nyckelord. Och då syftar hon inte enbart på hållbara material och företagets arbete med att ta hand om jordens resurser.

– Vi vill också ha hållbara medarbetare som ska hålla över tid, poängterar hon. Och det har du om människor trivs och får vara sig själva. Att man får må bra på sin arbetsplats.

För att främja en hållbar arbetsmiljö arrangerar Ragn-Sells varje år kulturworkshoppar, där medarbetare gemensamt reflekterar kring klimatet på arbetsplatsen. För Sara är det viktigt att workshoppen inte är en engångsföreteelse, utan något som återkommer gång på gång med nya teman.

– Det är faktiskt sjunde året vi håller på och planerar, berättar hon. Förra året hade vi mycket om hbtqi+, och i år kommer vi prata mycket om OSA, organisatorisk och social arbetsmiljö. Det perspektivet är extra viktigt vid förändringar, som nu inför implementeringen av vårt nya affärssystem, New Horizon.

Utgår från verkliga händelser

Kulturworkshoppen kom till som ett svar på medarbetarundersökningar där många rapporterade att de upplevt kränkningar och sexuella trakasserier, berättar Sara. Under en och en halv timme får deltagarna diskutera olika dilemman som kan uppstå på en arbetsplats.

– Workshoppen bygger på faktiska händelser som hänt under året, betonar Sara. Då kan man inte slå undan det och säga ”det här händer inte hos oss”, utan det har faktiskt hänt.

Genom åren har HR-avdelningen fått allt fler personalcase att välja mellan när man sätter ihop de filmer och texter som diskuteras under workshoppen. Och det är ett tecken på att man i större utsträckning vågar prata om de här frågorna idag, säger Sara.

– Man känner sig lite tryggare att faktiskt säga att det där kändes inte bra, jag tycker inte det där var ett okej beteende. Istället för att det finns en massa saker under ytan som alla vet men ingen lyfter.

Porträttbilder av Sara Westberg och Lisa SundströmSara Westberg, HR-chef, och Lisa Sundström, sektionschef på Ragn-Sells. 

Ett uppskattat forum

Lisa Sundström är sektionschef på Ragn-Sells anläggning i Borlänge och var en av dem som höll i förra årets kulturworkshop lokalt. Hon berättar att responsen från deltagarna har varit övervägande positiv.

– Det blev många allvarliga diskussioner, blandat med en del skratt, säger Lisa. Någon enskild tycker att ”det där är ju bara självklart”. Och det är ganska självklart. Men många har också sagt att det är saker som borde vara självklart men som inte alltid är det.

När kulturworkshoppen genomfördes hade Lisa bara jobbat på Ragn-Sells i några månader. På så vis blev workshoppen också ett nytt sätt för medarbetarna att lära känna henne och se vad hon står för, säger hon.

Utöver själva kulturworkshoppen höll hon, tillsammans med en representant från HR, också i en uppföljande workshop där enbart hennes egen arbetsgrupp deltog. Det blev en möjlighet att bygga vidare på diskussioner och tankar som uppstått, och också en chans för gruppen att prata ihop sig som en enhet.

– Vi pratade om hur vi ska ha en bra kommunikation, vad vi gör bra och vad vi gör dåligt, berättar Lisa. Och många har frågat när nästa tillfälle blir, så det har gett någonting. Vi kommer att fortsätta med det här.

Större öppenhet

För Lisa är satsningen på kulturworkshoppen något som skiljer Ragn-Sells från hennes tidigare arbetsplatser, och hon tycker att upplägget har öppnat upp för fler samtal om den lokala arbetskulturen.

– Jag ser att vi går mot en öppnare arbetsgrupp, säger hon. Det är fler som känner att det är okej att komma in till mig och berätta saker.

Även Sara märker av en positiv förändring i organisationen, och den gäller även cheferna, som deltar i en utökad version av kulturworkshoppen där en extra halvtimme ägnas åt dilemman man kan råka ut för som chef.

– Cheferna tar tag i grejerna på ett annat sätt idag, säger Sara. Vi visar att vi på Ragn-Sells inte accepterar vissa beteenden. Så jag upplever att det sitter i kulturen att vi agerar när folk inte beter sig schyst och inte är inkluderande.

Men även om man har kommit långt är det viktigt att inte luta sig tillbaka, understryker hon.

– Vi har folk som fortfarande upplever det här, säger Sara. Så vi är inte färdiga. Vi blir aldrig färdiga. Det går snabbt att rasera en kultur om man börjar släppa, och det tar mycket längre tid att bygga upp den.