Partnerskap för en cirkulär framtid

En cirkulär ekonomi kräver samarbete. Ragn-Sells arbetar aktivt för att skapa långsiktiga attitydförändringar mot en mer cirkulär ekonomi där avfall behandlas som en hållbar råvarukälla. Men vi kan inte göra det på egen hand. Det behövs starka partnerskap för att skapa hållbara värdekedjor.

26 juni 2024

– I en linjär ekonomi är vi en del av en industri som tar emot avfall från flera leverans kedjor. Men i en cirkulär ekonomi finns det ingen återvinningsindustri, det finns bara olika materialflöden som kräver samarbete och partnerskap för att hålla resurserna i cirkulation. När vi bygger nya värdekedjor gör vi det i partnerskap, säger Pär Larshans, hållbarhetschef och chef för samhällskontakter på Ragn-Sells.

Ragn-Sells hållbarhetsstrategi är att identifiera trender och globala utmaningar där våra lösningar kan bidra till att lösa ett samhällsproblem. Det är så vi växer och fortsätter att utveckla vår verksamhet. Och för att förändra hela värdekedjor behöver vi samarbetspartners. 

Två män och en kvinna som går på rad, två i orangea varselkläder från Ragn-Sells

– Just nu driver näringslivet på utvecklingen mot en cirkulär ekonomi. Styrmedel och lagstiftning ligger långt efter med ett fortsatt fokus på att minimera avfallet, istället för att se avfall som en hållbar råvarukälla, säger Pär.

Ett exempel på partnerskap som visar vägen inom den privata sektorn är samarbetet inom Internationella handelskammaren, ICC. Under 2023 publicerade ICC rapporten ”Key enablers for a circular economy” med viktiga rekommendationer för omställningen till en cirkulär ekonomi och där Ragn-Sells hade en betydande roll.

– Två tydliga vinster för cirkularitet under 2023 är det ökade fokuset på planetära gränser vid utarbetandet av lagstiftning och att slutdokumentet från COP28 lägger fram cirkularitet som ett viktigt verktyg för minskad klimatpåverkan. Påtryckningarna från den privata sektorn, som exempelvis ICC-rappor ten, hade sannolikt stor inverkan på detta resultat, säger Pär. 

"Cirkulär ekonomi handlar om samarbete. Om du försöker klara allt själv, kommer du definitivt att misslyckas."

Pär Larshans, hållbarhetschef Ragn-Sellskoncernen

 

En stor global hållbarhetsutmaning är att göra livsmedelskedjan hållbar. Den nuvarande livsmedelskedjan står för 25 procent av de globala utsläppen och påverkar flera av de planetära gränserna på ett negativt sätt. Att säkerställa matförsörjningen för en växande planet på ett hållbart sätt är en stor utmaning. Det är därför vi fokuserar på näringsämnen och cirkulära lösningar för fosfor, kväve och kalium. På lång sikt är vårt uppdrag att se till att människor har mat och bostäder utan att vi överskrider planetens gränser.

– Under 2023 inledde vi ett partnerskap för hållbart jordbruk med Friesen Group of Companies. Ambitionen är att vi ska kunna sälja återvunnen fosfor som ett cirkulärt näringsämne till Kanada. Det är ett utmärkt exempel på hur partnerskap lyfter vår inno vativa teknik för att kunna lösa en global utmaning, säger Pär.

Under 2023 etablerade Ragn-Sells även ett team i Bryssel med ett fysiskt kontor. Detta kommer att vara till stor hjälp för att stärka de nödvändiga allianserna och vår förmåga att påverka relevanta lagstiftningsprocesser, regler och förordningar till stöd för cirkulära materialflöden.

– Cirkulär ekonomi handlar om samarbete. Om du försöker klara allt själv, kommer du definitivt att misslyckas, säger Pär Larshans

Hållbarhetsrapport

Ragn-Sells sammanfattar årligen hela koncernens hållbarhetsarbete, och lyfter fram våra framsteg i övergången till en cirkulär ekonomi.