Data avgörande för ökad återvinning av planglas
I våras hölls en workshop inom projektet Trace4Value där deltagare från flera europeiska länder samlades för att belysa potentialen för att återvinna planglas. Med fokus på att optimera resursanvändning och främja samarbete längs värdekedjan utforskades vägen mot effektiv och lönsam planglasåtervinning.
02 juli 2024Aktörer från hela planglasets cirkulära värdekedja, inklusive fastighetsägare, arkitekter, avfallshanterare och glas- och fönstertillverkare, deltog i heldagsworkshopen "Leveraging Industry Collaboration to Unlock the Potential of Circular Business Models". Workshopen var en del av delprojektet Digitala tvillingar i cirkulära värdenätverk, som ingår i Trace4Value.Under dagen diskuterades flera viktiga aspekter, däribland vikten av att dela och använda data för att optimera planglasets livscykel, från tillverkning till återvinning.
- Genom att etablera nya samarbeten som driver på omställningen, strävar vi mot att alla aktörer ska vilja dela och utbyta data sinsemellan. På detta sätt kan vi skapa en plattform för hållbara och skalbara cirkulära lösningar för planglas, förklarade Karin Wannerberg från Ragn-Sells, projektledare för Digitala tvillingar i cirkulära värdenätverk.
För att de olika aktörerna i värdekedjan ska kunna kommunicera med varandra och dra nytta av den data som finns kopplat till i detta fall planglaset, krävs ett gemensamt språk, en ontologi, men också en kartläggning av hur de olika aktörerna definierar exempelvis de olika komponenterna. Detta möjliggör för att dela data inte bara mellan människor utan också maskiner.
Från avfall till resurs
Christina Stålhandske, glasexpert från Ragn-Sells, presenterade det pågående arbete med planglasåtervinning och underströk behovet av att öka takten i återvinningsprocessen.
Ragn-Sells samlar redan idag in planglas för materialåtervinning. Genom ett nära samarbete med glastillverkaren Saint-Gobain är Ragn-Sells nu i gång med den första anläggningen för att kvalitetssäkra glaskross i Örebro, vilket garanterar kvaliteten på det krossade planglaset och uppfyller kriterierna för End Of Waste-processen. För Saint-Gobain, där kvaliteten på glaskrosset är en av de största utmaningarna, är detta ett viktigt steg mot en smidigare tillverkningsprocess för återvunnet planglas.
Hadrien Heuclin, Portfolio Manager för forskning och utveckling på Saint-Gobain, betonade också vikten av högkvalitativ glaskross för att säkerställa en effektiv produktion. Han framhöll att även om det idag kan vara billigare att använda nya råvaror, så medför materialåtervinning fördelar såsom minskad energiförbrukning i alla produktionssteg.
Hållbara affärsmodeller och gemensamt ekosystem
Under ledning av professor Vinit Parida från Luleå tekniska universitet genomfördes två workshopdelar med fokus på att identifiera branschspecifika hinder och gemensamma lösningar inom planglasets värdekedja.
Bland de identifierade punkterna fanns förmågan att skapa nytt planglas från jungfruliga råvaror till en lägre kostnad än att återvinna det, samt bristande ekonomiska incitament för att driva storskalig materialåtervinning av planglas på global nivå.
- Dagens diskussioner, tillsammans med vårt pågående arbete, visar på vikten av samarbete mellan alla aktörer i hela värdekedjan. Ingen kan skapa cirkulära materialflöden på egen hand, sammanfattar Karin.
Under workshopen lyftes behovet av en faciliterande aktör fram som en viktig del för att uppnå en cirkulär affär i större skala. Många betonade också fastighetsägarens roll och inflytande för att öka efterfrågan på återvunnen råvara inom byggbranschen, Tyvärr saknas idag tydliga och värdeskapande incitament för fastighetsägarna att verkligen skala upp kraven på användning av återvunna material. Här framhävs data som en stor möjliggörare, och vikten av att dela rätt data med rätt aktör.
Att presentera minskade CO2-utsläpp på ett tydligt och attraktivt sätt är något som flera aktörer efterfrågar och är villiga att betala för. För att möjliggöra detta behövs det samlas in rätt data på ett strukturerat och skalbart sätt.
- Inom projektet lägger vi grunden för den digitala infrastruktur som krävs för att det cirkulära flödet för planglas ska kunna ske på ett skalbart och spårbart sätt genom hela värdekedjan, förklarar Karin.