Förbehandlingsanläggningen för planglas i Örebro

Unga entreprenörer hjälper Ragn-Sells att återvinna planglas

Vanligt fönsterglas – eller planglas som det kallas på fackspråk – har tidigare inte kunnat återvinnas i stor skala. Det ville en grupp unga företagare från Gnosjö ändra på. Tack vare samarbetet med WindowGlass Recycling har Ragn-Sells nyligen kunnat öppna Sveriges första återvinningsanläggning för planglas.

13 nov. 2024

Sand, soda och kalk – det är vad som behövs för att tillverka glaset i våra fönster. Men bakom det enkla receptet döljer sig en resurskrävande process. Det berättar Camilla Sonnentheil som är affärsutvecklingschef inom affärsområdet Recycling på Ragn-Sells och arbetar med att hitta cirkulära lösningar för såväl Ragn-Sells kunder som företagets egen produktion.

– Att utvinna sand släpper ut väldigt mycket koldioxid, och därefter krävs det höga temperaturer för att smälta ner sanden, förklarar Camilla. Dessutom använder man en speciell sand, och de sandtag som används idag håller på att sina.

Ragn-Sells deltog 2020 i ett forskningsprojekt om återvinning av planglas, initierat av forskningsinstitutet RISE och planglastillverkaren Saint-Gobain. Resultaten visade att man kunde minska utsläppen av koldioxid med hela 50 procent genom att återvinna planglas istället för att använda nyutvunnet råmaterial.

– Om man använder befintligt glas kan man återvinna det hur många gånger som helst, och det krävs inte heller lika hög temperatur för att smälta ner glaset på nytt, säger Camilla, som sporrades av forskningsresultaten och bestämde sig för att undersöka hur en cirkulär lösning för planglas skulle kunna se ut i praktiken.

 

  – Det är klart att det var riskfyllt, som det är med alla nystartade företag. Men den lösning vi själva hade byggt fungerade inte och efter interna diskussioner bestämde vi oss för att satsa.

Camilla Sonnentheil

Unga företagare med unik maskin

Att återvinna planglas är dock ingen enkel uppgift. Camilla och hennes kollegor på Ragn-Sells studerade hur planglas återvinns i andra länder och försökte utveckla en automatiserad process. Men metoden man kom fram till höll helt enkelt inte måttet. Den största utmaningen var att separera glaset från ramen på ett enkelt sätt, berättar hon.

Då fick Camilla tips om ett företag som hade en lösning på just det problemet. Och det var inte vilket företag som helst. Fröet till det som sedermera blev aktiebolaget WindowGlass Recycling var ett så kallat UF-företag, det vill säga ett företag som startats av elever i grundskolan eller gymnasiet med stöd från organisationen Ung Företagsamhet.

WindowGlass Recyclings grundare, Emil Falk, hade även han inledningsvis misslyckats med att bygga en maskin som kunde separera glaset från fönsterramen. Men som ung entreprenör från Gnosjö har han den berömda gnosjöandan i blodet, och tillsammans med sina UF-kollegor gjorde han ett nytt försök – som lyckades.

När WindowGlass Recycling kontaktades av Ragn-Sells fick man dock först lösa ett annat problem:

– När de hörde av sig hade vi inte ens ett kontor att ha mötet på, så vi fick låna det från ett annat företag, berättar Emil.

Anders Wikström, Ragn-Sells, och Emil Falk, WindowGlass Recycling, på invigningen av anläggningen i Örebro i september 2024

Anders Wikström, Ragn-Sells, och Emil Falk, WindowGlass Recycling, på invigningen av anläggningen i Örebro i september 2024.

Satsning som gav resultat

Från Ragn-Sells sida var intresset för den nya tekniken stort, och de två företagen började snart diskutera ett samarbete. Metoden behövde anpassas för att fungera industriellt, men Ragn-Sells chansade och köpte in några maskiner.

– Det är klart att det var riskfyllt, som det är med alla nystartade företag, berättar Camilla. Men den lösning vi själva hade byggt fungerade inte och efter interna diskussioner bestämde vi oss för att satsa.

Satsningen blev en framgång, och hösten 2024 togs den cirkulära lösningen i bruk. På fyra av Ragn-Sells anläggningar runtom i landet separeras glaset från andra material och krossas ur ramarna med hjälp av maskiner från WindowGlass Recycling. Därefter fraktas det krossade glaset till anläggningen i Örebro för att kvalitetssäkras, sorteras och packas innan det skickas vidare till Tyskland och smälts ner till nytt material. 

Mot framtidens innovationer

För Emil har samarbetet varit en positiv erfarenhet, och som hemmahörande i Gnosjöområdet med dess många familjeföretag blev han extra glad när han fick reda på att även Ragn-Sells är familjeägt. Det bidrar till kulturen på bolaget, tror han.

– När jag var i Umeå för att installera en maskin och det var minusgrader, blev jag så fint omhändertagen av medarbetarna på Ragn-Sells. Jag fick komma in och värma mig, blev bjuden på kaffe och fick skjuts till flygplatsen, minns Emil.

Hans arbete med att bidra till en hållbarare framtid har bara börjat. På fritiden föreläser han för ungdomar om entreprenörskap, och då lyfter han ofta fram samarbetet med Ragn-Sells som ett gott exempel på större företag som möjliggör ungt entreprenörskap.

– Vi står inför stora utmaningar som klimatförändringar, krig och utanförskap. Det kommer bli extremt tufft att lösa, och jag är nästan övertygad om att det är unga entreprenörer som kommer göra det. Då är det toppen att det finns större företag som vågar satsa på ung innovation, avslutar Emil.

Cirkulär helhetslösning för planglas

Med Ragn-Sells cirkulära helhetslösning kan ditt företag rädda planglaset, minska klimatpåverkan och vinna operativa fördelar med mindre risk och besvär.